RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 882

24 листопада 2014 року

Круглий стіл з питань збереження і розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу

Круглий стіл з питань збереження і розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу

18 листопада 2014 року викладачі та студенти кафедри туристичного бізнесу взяли участь у роботі круглого столу, присвяченого питанням порятунку, збереження і розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу.

Також на заході були присутні представники громадськості, бізнесу, туристичного сектору, історики, вчені-реставратори, представники відділів культури і туризму районних державних адміністрацій та Харківської облдержадміністрації.

Нагадаємо, що благодійний фонд «Омріяна Країна» зараз укладає договір оренди території Шарівського палацово-паркового комплексу строком на 25 років. Голова правління фонду Олексій Толкачов озвучив перелік першочергових робіт, а також ознайомив присутніх з планами створення міжнародного центру культури і мистецтв на базі Шарівського палацу.

Насамперед фонд планує виконати роботи, які зупинять руйнування палацово-паркового ансамблю — відремонтувати покрівлю палацу і Будинку охорони, провести гідроізоляцію фундаментів, організувати систему відводу стічної води. В палаці і будівлях палацово–паркового комплексу буде проведена комплексна дезінфекція після туберкульозного санаторію. Має бути полагоджено електрику, змонтовано систему централізованого опалення. Тільки після цього палац планують відкрити для відвідань.

«Загалом на реставрацію палацу за попередніми підрахунками потрібно 40–50 млн. грн., на реставрацію парку — 15–20 млн. грн.. І щомісячно на утримання всього комплексу потрібно 50 тис. грн. Однак на попередні роботи, які зупинять руйнування, потрібен лише 1 млн. грн.. Всі роботи з реставрації палацу ми плануємо зробити за 10 років, а роботи по парку — за 3-5 років», — зазначив Олексій Толкачов.

«Ми хочемо, щоб люди, які приїздитимуть до Шарівки, залишалися на весь день. Тоді буде інфраструктура — це буде пожвавленням і для місцевих жителів, які зможуть зайнятися продажем сувенірів, ресторанним бізнесом. Разом з Шарівським палацом ми хочемо популяризувати і відродити весь туристичний маршрут. Є прекрасний палац, в Краснокутську — чудовий дендропарк; співаючі тераси і музей в Пархомівці», — сказав Олексій Толкачов.

У відреставрованому палаці будуть проводити концерти, урочисті заходи, музейні експозиції, конференції. Планується також запровадити на території палацово-паркового комплексу прогулянки на човнах та кінні прогулянки. Всі роботи будуть здійснюватися благодійним фондом «Омріяна країна» і спеціально створеним підприємством «Міжнародний центр культури і мистецтва Шарівський палац.

Довідково. Шарівка — пам'ятник палацово-паркової архітектури України, памятник культури національного значення. Він займає паркову зону площею 39,3 гектарів, знаходиться в комунальній власності. Комплекс побудував у XVIII столітті осавул Охтирського полку Матвій Шарий. У різний час власниками Шарівського парку були поміщики Ольховський, Гебенштрейни, Кеніг. У радянські і пострадянські роки в садибі знаходився санаторій для хворих на туберкульоз. В рамках програми відновлення пам'яток архітектури в 2009 році було прийнято рішення провести реконструкцію унікального палацу, садибу перетворити на музей чи будинок відпочинку.