RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 535

3 квітня 2015 року

Конференція з актуальних проблем світового господарства і міжнародних економічних відносин: розпочато роботу

Конференція з актуальних проблем світового господарства і міжнародних економічних відносин: розпочато роботу

У Каразінському університеті розпочала роботу Науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми світового господарства і міжнародних економічних відносин».

Захід відбувся за участю керівництва факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу — декана, професора В. І. Сідорова, заступників декана, професора Н. А. Казакової та доцента Л. І. Григорової-Беренди, а також професорів А. П. Голікова, О. А. Довгаль, доцентів І. Ю. Матюшенка, П. О. Черномаза,О. В. Журавльова, голови студентського наукового товариства М. В. Шевцової, викладачів та студентів факультету.

З вітальним словом до присутніх звернувся В. І. Сідоров, відзначивши актуальність проблематики цьогорічної конференції та побажавши присутнім успіхів у її роботі. «Десять років тому на нашому факультеті було проведено першу наукову конференцію, яка згодом перетнула межі Харкова і навіть України — в ній брали участь не лише студенти й аспіранти, а й визначні науковці з інших вищих навчальних закладів», — зазначила Н. А. Казакова. З нагоди 10-річчя конференції було вручено грамоти активним її учасникам.

У рамках пленарного засідання учені факультету виступили із доповідями, зокрема А. П. Голіков розповів про причини зростання ролі та значення просторової економіки, її завдання, яке полягає у виявленні взаємодії глобалізації і регіоналізації та її раціональному використанні. Також науковець порушив питання поділу світу на високотехнологічні зони, наприклад, Босваш, Токайдо, і менш розвинену периферію та можливості розвитку Харкова не як великого промислового центру, а шляхом вдосконалення його фінансової і транспортної сфер, науки й освіти.

О. А. Довгаль, розглядаючи деглобалізаційні процеси у сучасній світовій економіці, проаналізувала динаміку світової торгівлі товарами, світового валового внутрішнього продукту, зміни світових цін на біржеві товари, прямі іноземні інвестиції та інші економічні показники, внаслідок чого дійшла висновку, що після кризи 2009 року є тенденції до деглобалізації через захист національних економік, проте не можна сказати про відхід від глобаліції.

У ході секційних засідань заплановано обговорення проблем світового господарства та національних економік і трансформації міжнародних економічних відносин в епоху глобалізації, зокрема міжнародних банківських гарантій, ролі електронного уряду, державних боргових зобов’язань єврозони, економічної безпеки, правового регулювання арбітражних операцій, міжнародних економічних санкцій, використання відновлюваних джерел енергії, оптимізації системи науки і техніки в Україні тощо.


Фотозвіт з заходу: