RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 227

5 травня 2023 року

Підсумки конференції «Стратегічні напрямки зовнішньої політики Європейського Союзу»

Підсумки конференції «Стратегічні напрямки зовнішньої політики Європейського Союзу»

28 квітня пройшла ювілейна V Всеукраїнська науково-практична конференція «Стратегічні напрямки зовнішньої політики Європейського Союзу», організована кафедрою міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки.

Науковий захід присвячений викликам та перспективам зовнішньої політики ЄС у XXI столітті, зокрема, предметом обговорення є національні зовнішні політики держав-членів ЄС (від національних інтересів до спільних цінностей), зовнішня економічна політика ЄС, екологічна, інформаційна, безпекова політика ЄС тощо.

До пристуніх з вітальним словом звернувся завідувач кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки, доцент Д. В. Миколенко. Модератором заходу став професор В.П. Солових.

Наукова спільнота факультеті виступила з доповідями:

  • «Priorities of the European Union’s resilient approach to wards Eastern Partnership» (професор Н. А. Віннікова);
  • «Європейський Союз – глобальний гравець створення та проведення миротворчої операції в Україні» (доцент С. Ф. Здоровко);
  • «Економічне співробітництво Швейцарії та ЄС: теорія та практика двосторонніх угод» (аспірантка О.О. Булгакова);
  • «Роль публічної дипломатії у зовнішньо-політичної діяльності країн Західної Європи» (студентка Є.В. Мовчан, науковий керівник – доцент Т.Є. Алексєєва);
  • «Референдум як засіб інформаційного забезпечення євроінтеграції» (студентка О.О. Фролова, науковий керівник – доцент О.М. Доценко).

За підсумками конференції ще раз пересвідчилися у важливості європейської та євроатлантичної інтеграції України. Було ацентовано на досвіді Швейцарії для відносин між Україною та ЄС на даному етапі. Вагомим елементом подальшого розвитку України є концепція сталого розвитку Європейського Союзу щодо країн Східного партнерства. Все більшої актуальності набувають також питання безпеки України після закінчення військової агресії рф. Учасники конференції констатують, що одним із безпекових пріоритетів України повинно стати приєднання України до ЄС та вступ у НАТО.

У цілому, до участі було подано понад 40 тез на актуальні теми, так чи інакше пов’язані зі стратегічними напрямками зовнішньої політики Європейського Союзу. Усі дослідження будуть опубліковані у науковому збірнику, з яким невдовзі можна буде ознайомитись на сайті факультету.