RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 212

20 березня 2023 року

Представники МЕВ та ТБ – серед учасників публічної дискусії щодо торговельної політики України як кандидата в члени ЄС

Представники МЕВ та ТБ – серед учасників публічної дискусії щодо торговельної політики України як кандидата в члени ЄС

20 березня 2023 року аспіранти та студенти спеціальності «Міжнародні економічні відносини» разом з викладачами Ларисою Григоровою-Берендою та Мариною Шубою долучились до публічної онлайн-дискусії «Торговельна політика України як країни-кандидата в члени ЄС: відносини з рештою світу».

Здобувачі вищої освіти взяли участь у заході в межах вивчення курсів «Україна в системі світогосподарських зв’язків: нормативно-правова база та вектори розвитку», «Теорія і практика зовнішньої торгівлі».

Дискусія проводилася громадською організацією «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». У ній взяли участь директор департаменту торговельних угод та розвитку експорту Міністерства економіки України, заступниця керівника програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», експерти й науковці.

У червні 2022 року Україна була офіційно названа країною-кандидатом у члени Європейського Союзу. Членство в ЄС матиме довгострокові наслідки для торговельної політики України, бо Україна матиме прийняти на себе зобов’язання ЄС у сфері зовнішньої торгівлі, зокрема у відносинах з третіми країнами. Україна стане учасником двосторонніх торговельних угод ЄС та отримає доступ до ринків країн-партнерів ЄС у рамках цих угод, але муситиме відмовитись від своїх ЗВТ.

Період до набуття членства формування торговельної політики України – це балансування між поточними економічними інтересами України (наприклад, уряд уже задекларував зацікавленість щодо створення ЗВТ із Єгиптом, Тунісом та Йорданією) та можливостями, яких країна набуде після набуття членства в ЄС.

Учасники дискусії ознайомились з результатами порівняльного аналізу структури торговельних преференцій ЄС та України щодо третіх країн та оцінки потенційних можливостей та наслідків змін для торгівлі України та її торговельної політики у період підготовки до членства в ЄС. Залучення до дискусії допомагає сформувати позицію щодо потенціальних угод про зони вільної торгівлі та у підготовці до відкриття нових ринків.