RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 947

20 листопада 2019 року

Презентація проекту Модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС»

Презентація проекту Модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС»

13 листопада 2019 року на факультеті МЕВ та ТБ відбулася презентація проекту Модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС» (60022-EPP -2018-1-UAELPJMO- MODULE), що реалізується за фінансової підтримки Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) Європейської комісії протягом 2018–2021 років.

Програму презентували керівник робочої групи проекту – завідувач кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки, доцент Людмила Новікова, тачлени робочої групи проекту: заступник начальника Служби управління персоналом, доцент Валерій Рєзніков, заступник декана з наукової роботи Олена Доценко.

Олена Доценко акцентувала на видах діяльності та цілях проектів Жана Моне в рамках програми Еразмус+, зазначивши, що вони покликані сприяти удосконаленню викладання та досліджень в сфері дослідження Європейського Союзу по всьому світу. Також доповідач коротко окреслила історію створення та внесок Жана Моне та інших «батьків-засновників» у процес становлення ЄС в сьогоднішньому вигляді, етапи розширення та перелік країн-членів на сьогодні, а також разом з присутніми охарактеризувала символи Євросоюзу.

Зі структурою Модулю присутніх ознайомила Людмила Новікова, яка зазначила, що він за тривалістю сягає 120 академічних годин лекційних та семінарських занять, які, у свою чергу, згруповані у загальну та спеціальну частини, та розрахований на весь 2019/2020 навчальний рік. В межах загальної частини розглядатимуться такі важливі питання, як система зовнішньої політики ЄС, зокрема аспекти визначення її акторів та порядку прийняття рішень, історичний огляд європейської інтеграції та зовнішньої політики, природа зовнішньої політики ЄС тощо. Спеціальна частина охоплює такі теми, як: спільна зовнішня політика та політика безпеки, спільна зовнішня політика безпеки та оборони, права людини, демократія та верховенство права, розширення ЄС, зовнішня політика сусідства ЄС, екологічна політика ЄС, український акцент зовнішньої економічної політики ЄС, проблеми поза реальною зовнішньою політикою тощо.

Валерій Рєзніков ознайомив присутніх з командою проекту, зокрема із запрошеними викладачами з країн Європейського Союзу – Штефаном Кірхнером (Фінляндія), Арндтом Куннеке (Німеччина), Хосе Густаво Пріето Муньозом (Італія), Федерікою Крістані (Словаччина) та темами занять, які вони викладатимуть. Крім того, доповідач зазначив, що до складу робочої групи також входять викладачі ХНУ імені Каразіна, а саме – Аліна Червяцова, Людмила Новікова, Тетяна Анакіна, Валерій Рєзніков та Олена Доценко.

Наприкінці заходу члени робочої групи модулю запросили всіх охочих до участі у ІІ науково-практичному круглому столі «Європейська дипломатія у ХХІ столітті», який відбудеться 10 грудня 2019 року на факультеті МЕВ та ТБ.

Читати детальніше про програму Жана Моне, її цілі, принципи та основні напрями.